Knibbel knabbel knuisje…

Het is mei en met de vele vrije dagen lopen de pretparken weer vol. Een heerlijke dag op pad is genieten voor groot en klein. Het is altijd weer een grote belevenis en het is mooi om te zien hoe aan alles is gedacht:  Vriendelijk personeel, passende muziek, mooie verhalen,  toiletten in de buurt, een duidelijke plattegrond-app en vooral… heel veel aantrekkelijke eetstalletjes met heerlijke geuren, kleuren en smaken zoals suikerspinnen, oliebollen, regenbooglollies, ijsjes, donuts, grote bekers frisdrank, frieten en zelfs een feestelijk getopte koffie. Probeer daar maar eens een gezonde snack tussen te vinden.

Dat is wel even anders dan thuis, waar je met je vaste routines, zorgvuldige inkoop en jouw eigen regels en planningen veel beter in staat bent om gezonde keuzes te maken. In het pretpark is dat een stuk lastiger. Jouw reguliere eet-dag staat volledig op zijn kop. Toch zie je dat er laatste jaren steeds meer vraag komt naar gezondere snacks. Op steeds meer plaatsen verschijnt een aanbod aan hippe gezondere producten zoals haverkoeken, snackgroenten en rijke salades. De meeste mensen weten best dat de haverkoek of een volkoren boterham een gezondere keuze is dan een wafel met slagroom. Maar, als het erop aankomt, kiezen we dan ook voor deze verantwoorde hapjes? De kans wordt wel een stuk kleiner als deze moeten concurreren met als die verleidelijke geuren en kleuren. Het huisje van Hans en Grietje is immers niet van komkommerschijfjes gemaakt.

Helaas speelt er op zo’n dag meer mee dan alleen onze kennis van wat gezond is.  Emotie en de sociale omgeving overstemmen vaak onze ratio. Om uit te leggen hoe dat werkt duiken we even in onze hersenen. Dat je de ongezonde verleidingen moeilijk kan weerstaan komt door de verbinding tussen verschillende gebieden in je hersenen zoals de hypothalamus, het limbisch systeem en de prefrontale cortex. Al deze gebieden in de hersenen beïnvloeden onze keuze. Het limbisch systeem maakt de afweging en kijkt daarbij naar het gevoel, de herinneringen en tradities die bij dat lekkere eten horen. Op die manier kunnen de ongezonde snacks een gevoel van ‘samen zijn’ geven. Dus de keuze voor de heerlijke donut kan extra gestimuleerd worden door het gedrag van de mensen die je in het pretpark om je heen ziet genieten.  De hypothalamus is het eigenlijk wel eens met het limbisch systeem, maar dan om een andere reden. Deze wil graag zorgen voor een positieve energiebalans. Dat betekent dat je gestimuleerd wordt om veel calorierijk voedsel te eten. De prefrontale cortex, die ervoor zorgt dat je rationele keuzes maakt met oog voor de lange termijn, kan daar in de meeste gevallen helaas maar weinig tegenin brengen. De meeste mensen gaan dus voor de bijl. En bij het nemen van de eerste hap door het krakende zoete glazuur en de het zachte deeg geeft een aangenaam gevoel, dat je dan -in ieder geval tijdelijk- het idee geeft dat dit een goede actie is.

Hoe kun je dan toch een gezonde keuze in een pretpark maken?  Je kan het limbisch systeem zien als een soort weegschaal: Aan de ene trekt de hypothalamus, die constant vraagt naar een positieve energiebalans, en aan de andere kant trekt de prefrontale cortex, die vraagt om een verstandige keuze, en die de kracht haalt uit kennis, nieuwe informatie en focus. Voor de gezondere keuze zal de prefontale cortex krachtiger moeten worden. Hoe? Met een sterke focus. Die krijg je als je een belangrijk doel hebt waar je de gezonde keuze voor nodig hebt.  Het is belangrijk dat jouw doel ook echt jouw doel is. Met de focus op jouw doel is plannen een volgende stap. Wat ga je de dag in het pretpark eten en drinken, wat verkopen ze allemaal en wat neem je zelf mee?  Maak vooral realistische en haalbare afspraken met jezelf en deel deze met de mensen met wie je op pad bent. Zij kunnen je helpen om niet toe te geven aan de verleidingen op moeilijke momenten. Zorg op deze manier dat je de regie houdt, en dat je je niet laat meeslepen door de verleidingen.

Want toegeven aan verleidingen kan gevaarlijk zijn in sprookjesparken. Vraag dat maar aan Hans en Grietje!

 

Bronnen

climber.nl/onze-diensten/onze-cases/branche-uitgelicht-dagattracties/

Felix Kreier & Maarten Biezenveld, De Hamster in je brein: methode voor duurzaam gewichtsverlies

 

 

 

Marieke Kruissen

Leefstijlcoach bij de Leefstijlschool