CooL regio Nijmegen
Sonja Edelaar

Je moet het wel zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen

Groesbeek  Heumen/Malden  Nijmegen Hatert 

De Coolgroepen  bij CooL regio Nijmegen, zijn bedoeld mensen die zeggen: eigenlijk weet ik het allemaal wel, maar ik doe het niet. We gaan daarom in eerste instantie vooral in op hetveranderproces. Hoe doe je dat, blijvend je leefstijl veranderen? De verschillende leefstijlonderwerpen komen wel aan de orde, maar pas later in het traject.

Een van de speerpunten in mijn CooL programma is om het zelfvertrouwen/ zelfwaardering van mijn CooL deelnemers vergroten. Hierdoor komen de deelnemers meer in hun kracht en van daaruit  kunnen ze gemakkelijker hun  leefstijl verbeteren en de veranderingen ook beter vol houden. De methoden die ik daarvoor gebruik zijn onder andere: het vat van zelfwaardering, mindfulness maar ook positieve psychologie, ACT  Visiom materiaal en een vleugje luchtigheid en humor.

Tijdens de bijeenkomsten krijgen de deelnemers oefeningen waardoor ze inzicht krijgen in hoe ze de dingen nu aanpakken. De vraag die daarna komt is: Wil je dit zo blijven doen of niet? En zowel ja als nee is een goed antwoord. Want deelnemers hebben de regie over hun eigen proces, iedereen bepaald zelf wat hij of zijn wel of niet wil aanpakken. 

En als het antwoord nee is ("nee ik wil dit niet zo blijven doen"), dan gaan de deelnemers (alleen, samen met de groep of met mijn hulp ) kijken naar hoe dat anders kan. Natuurlijk  passend in de huidige leefgewoontes. Want alleen dan is de verandering in leefstijl ook op de langere termijn vol te houden.

Tijdens de individuele gesprekken bepaalt de deelnemer welk onderwerp aan de orde komt. Zo wordt het echt een op maat gesneden traject, waarbij de deelnemer de richting en de snelheid bepaald en de leefstijlcoach als gids bijstuurt.

Sinds  2004 ben ik aangesloten bij Visiom, een landelijke leefstijlorganisatie, en geef ik workshops, trainingen en metingen voor particulieren en bij bedrijven. Sinds 2018 werk ik ook als CooL leefstijlcoach en sinds 2021 als kinderleefstijlcoach.

Coaching op Leefstijl (CooL)  (Natuur) Voedingstherapeut  VAT van zelfwaarderingscoach  ACT therapeut  Kinderleefstijlcoach  Mindfulness 

Agenda bijeenkomsten

Vanaf februari 2022 starten en speciale groepen voor mensen met diabetes of mensen die nog geen diabetes hebben maar wel al regelmatig naar de praktijk ondersteuner gaan.