To Alaaf or not to Alaaf

Carnaval staat weer voor de deur, en dat is meestal niet het moment waarop we de beste leefstijl hanteren. Hoe ga je daarmee om als je af wilt vallen? Carnaval vieren met glaasjes water en een groentesnack geeft waarschijnlijk niet helemaal de goede vibe. Betekent dat dat mensen die willen afvallen dan maar geen carnaval moeten vieren?

 

Stel je hebt zuidelijke roots; stel je vind carnaval ontzettend leuk; stel je kijkt er al het hele jaar naar uit; en stel je staat op dit moment te trappelen om het feestgedruis in te de duiken… Maar stel je hebt tegelijkertijd net de eerste succesvolle stappen gezet om een gezonde leefstijl aan te leren. Tja, wat doe je dan? To alaaf or not to alaaf.  That’s the question.

 

Natuurlijk, carnaval is niet gezond. De meeste mensen drinken behoorlijk wat alcohol, en daar komt nog meer ongezond gedrag uit voort. Nog meer bier, ongezonde snacks, laat naar bed, uitslapen, en een vet ontbijt, en ga zo maar door. En wees nou eerlijk, na zo’n avondje is het ook wel voelbaar dat carnaval niet echt goed voor je lijf kan zijn.

 

Maar er zijn ook positieve kanten aan carnaval: Tijdens carnaval laat je je zorgen thuis. Even geen stress, even niets moeten, even genieten, lachen, ontspannen en dansen, samen met je vrienden. Af en toe heb je dat gewoon even nodig. En dat is natuurlijk ook de gedachte achter carnaval. Nog even genieten, even iemand anders zijn, even doen wat niet verstandig is, even mogen en niet moeten. En dan, daarna is het tijd om te vasten.

 

En in dat laatste zit misschien ook wel de oplossing. Nou wil ik niet zeggen dat iedereen die carnaval viert tot Pasen moet vasten, maar het geeft wel aan dat er een balans zou moeten zijn. Een avondje los gaan kan best, als je daarna het ritme weer terug vindt. En dat geldt dus ook voor al die mensen die aan hun leefstijl werken. Even een avondje pauze moet kunnen, als je daarna de draad gewoon weer oppakt. Gewoon verder gaan waar je gebleven was. Geen balans dag, niet compenseren, geen schuldgevoel, gewoon stap voor stap verder gaan met het aanleren van gezonde gewoontes. Net alsof carnaval niet heeft plaatsgevonden.

 

Ik wens iedereen die carnaval gaat vieren heel veel plezier. En ik eindig met vijf tips om de carnaval zo “gezond” mogelijk door te komen:

 

Tip1:

Je kunt ook carnaval vieren zonder een druppel alcohol. Drink je wel, drink dan niet te veel. Wissel een biertje regelmatig af met water of desnoods met iets fris. Alcohol is namelijk de grootste boosdoener. Die zorgt ervoor dat je nog meer ongezonde keuzes maakt.

 

 

Tip2:

Beweeg! Ga lekker los op de dansvloer. Dat is niet alleen leuk, maar je gaat je er ook lekkerder van voelen. Bovendien verbrand je alvast wat overtollige calorieën.

 

Tip 3:

Maak vast een lekkere verse pan soep met veel groente voor als je thuis komt. Dat is letterlijk een warm welkom. Bovendien voorkomt het dat je ongezonde snacks gaat pakken.

 

Tip 4:

Eet van te voren een gezonde en voedzame maaltijd. Zorg dat je niet met honger de deur uit gaat, want gezonde keuzes zijn moeilijk te vinden met carnaval.

 

Tip 5

Maak van tevoren een plan en deel dat met je feestvierders. Maar vooral ook:
Geniet! Het is per slot van rekening maar één keer per jaar carnaval.

 

 

 

Lees ook:

De risico's van alcohol.

De invloed van alcohol op je gewicht

Zien drinken doet drinken

 

 

 

Judith Palinckx

Leefstijlcoach