Wil je afvallen in 2023? Ga dan niet op dieet

We zitten alweer ruim een week in het nieuwe jaar en misschien ben jij één van die mensen die op dieet is. Je hebt genoten van de feestdagen, maar die hebben mogelijk hun sporen nagelaten in de vorm van wat vetrolletjes hier en daar. Dat kan de beste overkomen, het is immers maar één keer per jaar kerst, oudjaar en nieuwjaar. Dus heb je misschien onbekommerd genoten van kerstkransjes, oliebollen, een extra wijntje, champagne, gevulde kalkoen, grand dessert… en noem maar op.

 

En dan is het 1 januari en moet de knop om: Je gaat op dieet. Geen koolhydraten, geen vetten, alleen nog maar groenten, 1000 calorieën per dag, een sap-kuurtje, vier keer per week naar de sportschool, de andere dagen hardlopen…Geen genade, discipline! Die kilo’s moeten er af! En snel ook!

Stel, het lukt je, de kilo’s gaan er af, maar dan?

Hoe ga je daarna eten? En bewegen?

 

De meeste mensen proberen na het afvallen een gezonde leefstijl vast te houden, maar geleidelijk worden de keuzes minder gezond. In het begin sla nog wel eens een taartje over van een jarige collega, maar het is vaak een kwestie van tijd voor er weer gedachteloos een zak chips wordt leeggegeten tijdens het Netflixen op een doordeweekse avond, en ben je sponsor van de sportschool geworden. En dan ben je ineens weer terug bij af, met, als het even tegenzit, één of meer bonus-kilo’s er bij. 

 

Een dieet werkt zelden op lange termijn

Waarom lukt het bijna niemand om blijvend af te vallen met een dieet? Daarbij spelen een aantal zaken een rol. Ik som ze voor je op:

 

Discipline

Iedereen heeft discipline, de één wat meer dan de ander, maar bij iedereen is het eindig. Discipline kun je zien als een spier die bij de één sterker is dan bij de ander. Maar hoe sterk de spieren ook zijn, niemand kan drie marathons achter elkaar lopen. Zo werkt het dus ook bij diëten. De een houdt een dieet een week vol, de ander een maand, sommigen misschien zelfs een half jaar, maar niemand houdt een dieet de rest van leven vol.

 

Hormonen uit balans

Lang werd vet alleen gezien als een opslagplaats voor je energie, maar het blijkt veel meer te zijn dan dat. Vet produceert verschillende hormonen die onder andere een rol spelen bij honger en verzadiging. Als je snel afvalt dan verandert er dus ook iets met deze hormonen, en je raadt het al, daarvan krijg je meer behoefte aan eten. Hoe dat precies werkt kun je lezen in het boek “Vet belangrijk” van Mariette Boon en Liesbeth van Rossum.

 

Minder spiermassa

Als je een streng dieet volgt en daar niet bij sport is de kans groot dat je spiermassa afneemt. Dat geldt zeker voor diëten met extreem weinig calorieën. Het gevolg hiervan is dat je lichaam minder calorieën gaat verbranden. Een kleine spiermassa heeft namelijk minder energie nodig dan een grote spiermassa. Zelfs als je niet actief bent. Je verbrandt dus minder calorieën. En zoals je weet: calorieën die je niet verbrandt worden uiteindelijk opgeslagen in de vorm van vet.

 
Niet nagedacht over de lange termijn

Een dieet is per definitie tijdelijk. Het doel van het dieet is een bepaald streefgewicht. Als dat bereikt is, en je hebt niet nagedacht over hoe jouw leefstijl eruit ziet na het dieet, dan is de kans groot dat je uiteindelijk weer terugvalt in je oude leefstijl. Een leefstijl waarbij je aankomt.

 

Hoe moet het dan wel?

Als je blijvend wilt afvallen dan is het belangrijk dat je je leefstijl geleidelijk verandert. Haastige spoed is bij afvallen zeker niet goed. Je begint dus gewoon met een simpele kleine stap. Een verandering die niet al te moeilijk is, en die je voor je gevoel de rest van je leven vol kunt houden. Als dat goed gaat neem je de volgende stap tot je uitkomt op een nieuwe leefstijl waarbij je je goed voelt, die niet te veel vraagt van je discipline, èn waarbij je niet aankomt. Maak niet het gewicht, maar de gezonde leefstijl tot doel. Niet tijdelijk, maar voor altijd.

 

Hoe klein is een klein stapje?

Stel, je bent erg gehecht aan één of meer koekje(s) bij de koffie. Dan is het misschien heel moeilijk om daar in één keer mee te stoppen. Dat moet je dus ook niet doen. Begin met iets wat wel lukt, bijvoorbeeld het koekje één keer in de week weglaten. Als je dat eenmaal hebt gedaan dan lukt het misschien ook wel twee keer in de week, en daarna drie, tot je uitkomt op de gewoonte om alleen nog maar in het weekend een koekje bij de koffie te nemen. Je mag dus nog steeds af en toe een koekje, maar je kiest bewust wanneer wel en wanneer niet. Je zult zien dat je uiteindelijk meer geniet van de koekjes! Op deze manier kun je ook andere gewoonten veranderen tot je uitkomt op jouw gezonde leefstijl.

 

 

Dus als je echt wilt afvallen in 2023, stop dan nu met je dieet en begin met een je eerste kleine stap op weg naar een gezonde leefstijl. Wij wensen je een gezond en gelukkig 2023!

 

 

 

 

 

Lees ook: Waarom diëten niet helpt.

Judith Palinckx

Leefstijlcoach